De aanschaf van een pup

Als U overweegt een puppy te kopen, is het bijzonder verstandig om eens rustig alle argumenten de revue te laten passeren bij het idee van een hond in huis!

Voor sommige mensen is het beter om te besluiten géén hond te nemen, dit is altijd beter dan later een hond terug te brengen naar de fokker of naar een asiel te brengen.

Het houden van een hond, ook zo’n heel lief aandoenlijk puppy heeft nadelen. In de puppy en jongehondenfase vragen ze veel aandacht, moeten heel vaak uitgelaten worden om zindelijk te worden, ook als het regent, waait en/of glad is, maar ook zomers als het buiten 32 graden is en u liever in de tuin blijft zitten, zult u er toch mee moeten gaan wandelen.

En wat dacht u van uw smetteloze vloerbedekking als de pup met modderige poten en zand aan zijn vacht binnen komt of uw mooie meubeltjes, een pup ziet het verschil niet tussen een oude lap en uw prachtige Perzische tapijt en ziet ook geen verschil tussen uw prachtige leren rookstoel en uw gewone keukenstoel? Wat dacht u van de haren in uw huis? Ook al bent u nog zo schoon en maakt u iedere dag het hele huis schoon, u zult ze overal vinden!

Of u wilt uitgaan en komt met uw zwarte jersey pak of jurk de kamer binnen en de hond begroet u heel enthousiast en loopt alleen maar langs u heen, u zit onder de haren. Honden verharen ongeveer 2 keer per jaar, maar ook tussendoor verliezen ze haren. Denk daar dan nog eens extra goed over na!

Koop zeker geen puppy als u denkt hem wel buiten in een kennel te kunnen groot brengen. Een Golden Retriever is een hond die graag in uw gezelschap zal verkeren. Het verblijf voor korte perioden in een kennel kan geen kwaad voor een Golden Retriever, maar een permanent verblijf in een kennel zal de pup frustreren en hem doodongelukkig maken. Is dat niet het geval dan moet u in zo’n geval geen Golden Retriever nemen. Een hond betekent ook dat er altijd iemand moet zijn om hem zijn eten te geven, om hem uit te laten op gezette tijden, een hond heeft net als een klein kind regelmaat nodig. Dat houdt hem geestelijk en fysiek gezond.

En wat als u werkt, een halve dag (4 uur) zal bij een oudere hond geen problemen geven, maar bij een pup zult u hem het alleen zijn toch moeten leren. En zeker in de beginfase, als u de pup net bij u thuis hebt, zal dat een hoop geregel geven.

En wat met de vakanties te doen, meenemen of naar een dierenpension, of in het gunstigste geval bij een familielid of een bekende. Vakanties in een warm en zonnig land zijn voor een hond veel te warm, nee de hond wil liever lange wandelingen en trektochten in een koelere omgeving. Een camping of bungalowpark heeft meestal geen bezwaar als u 1 hond meeneemt, maar als u gewend ben naar een hotel te gaan, zult u er een moeten zoeken dat honden toestaat. En als de hond niet meekan, dan begint er een zoektocht naar een goed dierenpension, u wilt u hond toch niet zomaar bij de eerste de beste achterlaten?  Daarbij komen dan ook nog de verblijfskosten, gezondheidsverklaringen, hondenpaspoort, speciale inentingen tegen rabies en kennelhoest enz., enz.

En uw mooie tuintje, heeft u niet de ruimte of heeft u niet een stuk voor de hond afgezet, dan zal hij u helpen met tuinieren, plantjes verpoten, vast een gat graven voor een nieuw plantje en een lekker rondje zwemmen in de vijver, mmm dat is ook lekker en na dat heerlijke spelletje lekker vies en nat weer naar binnen over uw smetteloze vloerbedekking of uw prachtige stoffen bank. Natuurlijk is het zo dat een tuin en het hebben van een hond geen problemen hoeft te geven, maar zeker in het begin zal dit aardig wat organisatietalent van u vragen.

En dan het uitlaten, in veel steden en dorpen bent u verplicht de ontlasting van uw hond op te ruimen, dat betekent altijd een plastic boterhamzakje op zak om de ontlasting op te ruimen. Ook heerst er in veel dorpen en steden een loslaat verbod, dit betekent dat u de hond alleen op uitlaatplaatsen en losloopgebieden  vrij kan laten lopen, veel van die losloopgebieden zijn vaak niet vlak naast de deur, dus dat betekent met de auto er naar toe.

En dan uw auto, vies en modderig komt uw hond van de wandeling terug, want een echte Golden Retriever is af en toe gek op een modderbadje, in de sedan op de achterbank? Veel hondenliefhebbers hebben daarom een stationcar, want een echte liefhebber rijdt wat kilometers om naar een geschikte uitlaatplaats te gaan!

En natuurlijk als u een puppy heeft gaat u iedere week naar een (puppy)cursus van de plaatselijke kynologenclub of het GBO(Golden Basis Opleiding). Want een Golden Retriever wordt niet gehoorzaam geboren, u zult hem dat moeten leren. Ook als het regent, vriest of warm is! Maar ook als u zich niet helemaal lekker voelt!

En wat als u hond ouder wordt en ouderdomsverschijnselen gaat vertonen, denkt u dan dat u in staat bent om hem naar eer en geweten tot aan zijn einde te verzorgen?

Oké, als u na een paar van deze overpeinzingen denkt, nee dat is het toch ook niet helemaal, schaf dan geen Golden Retriever aan………..zegt u echter, geen enkel probleem……..dat heb ik er allemaal voor over………neem dan contact op met de Rasvereniging, meld u als lid aan en ga uw licht opsteken bij bonafide fokkers en laat u zich niet verleiden door de aanlokkelijke advertenties in uw krant, waarbij dan soms ook nog speciale aanbiedingen gelden als: “Niet goed, geld terug!” of “als die niet goed is, kunt u hem komen ruilen!”

 

Bron: www.goldenretrieverfokkers.nl