De Golden Retriever

De Golden Retriever is een jachthond. Hij werd oorspronkelijk gefokt voor het werk ná het schot, het apporteren (to retrieve = terugbrengen) van het geschoten wild, met name het waterwild. Dit verklaart ook zijn enorme passie voor water en het is dan ook af te raden hem dit te ontzeggen. Door de structuur van zijn vacht is de Golden Retriever snel weer droog en kan vuil gemakkelijk uit de vacht worden geborsteld of valt er vanzelf weer uit. Iemand die het huis super schoon wil houden kan beter voor een ander ras kiezen of helemaal geen hond nemen.

De combinatie van een aantrekkelijk uiterlijk en het feit dat de Golden een jachthond is maakt hem voor veel mensen tot een geliefde hond. Aantrekkelijk omdat hij stabiel is, temperamentvol in het veld en rustig in huis indien hij voldoende beweging krijgt zodat hij zijn energie kwijt kan. De Golden Retriever is geen hond die voldoende beweging krijgt met slechts een paar maal per dag een blokje om.

De Golden Retriever wordt door velen nog altijd gezien als de ideale gezinshond omdat hij zo lief is voor kinderen. Hij is inderdaad heel kindvriendelijk, maar het is een misverstand te denken dat de Golden Retriever ten allen tijde lief is voor kinderen ongeacht wat deze doen. Een Golden Retriever is een hele tolerante hond, maar indien kinderen de Golden bij voortduring hinderen zal deze ook geneigd zijn, na diverse waarschuwingen, te bijten, hetgeen volkomen natuurlijk gedrag is. Kinderen zal dan ook geleerd moeten worden de hond te respecteren. Te vaak krijgt de hond schuld van incidenten, die ten onrechte op het conto van de hond geschreven worden.

Het is een misverstand te denken dat de Golden Retriever een “softie” is, die bovendien kant en klaar geboren wordt. Net als ieder nader ras heeft ook de Golden Retriever opvoeding nodig zodat men jaren plezier beleeft aan een hond, die geen last maar een lust is voor de medemens en dier. Een consequente maar zachte opvoeding is van het grootste belang.

De Golden Retriever is een sociaal dier en staat bekend als een zachtaardige, betrouwbare hond. Intelligent, niet schrikachtig, met een natuurlijke jachtaanleg. Het zijn echte apporteurs, ze hebben graag iets in hun bek om te dragen. Pups lopen al met lapjes en speelgoed te sjouwen. Spelletjes als apporteren horen bij zijn favoriete bezigheden. De Ware Golden-eigenaar bestraft de hond nooit als hij met iets aankomt, de hond is altijd braaf! Als er bezoek komt, neemt een Golden vaak iets in zijn mond en draait blij brommend en kwispelend om mensen heen.

Het zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Ze zijn dan ook liever niet te lang alleen. Golden Retrievers zijn echte waterliefhebbers. Door hun intelligentie zijn Golden Retrievers geschikt als geleide- of hulphond.
Golden Retrievers zijn veelzijdige honden, waarmee je heel diverse sporten kunt beoefenen. Uiteraard de jacht en apporteersport, maar ook gehoorzaamheidstraining, evenals flyball, doggy-dancing en behendigheid zijn geliefde bezigheden voor de Golden. Hij zal het allemaal met plezier doen. Zijn neus is uitstekend, dus behoort speuren ook tot de mogelijkheden. Een Golden werkt graag en doet veel voor een waarderend woord van zijn baas, dus ontneem hem die mogelijkheid alsjeblieft niet!