Reu of Teef

Veel mensen die bij een fokker komen weten al precies wat ze willen. Maar er zijn er ook die de keus niet echt kunnen maken. Op deze pagina probeer ik wat argumenten op een rijtje te zetten.

Van een reu wordt gezegd dat hij overal tegen aan wil plassen, wel dat ligt aan uzelf. Leer hem van jongs af aan dat u bepaalt waar hij mag plassen. Ook een teef wil wel vaker als 1 keer plassen, zeker als ze bijna of loops is, ook hier, leer haar van het begin af aan op commando te plassen. Is altijd makkelijk, stel u heeft haast en wil de hond vlug even een plasje laten doen!

Een teef wordt loops, heeft geen menopauze, de loopsheid duurt 3 weken, is dus loops haar hele leven lang elke 6-10 maanden. De eerste keer tussen 6 en 13 maanden. Sommige teven hebben daar wat last van, kunnen soms wat humeurig zijn. Ook zijn sommige teven na de loopsheid schijnzwanger. Tijdens de loopsheid kunt u een teef het beste aangelijnd uitlaten, na een dag of 14 als de bloeding vrijwel gestopt is, is ze dekrijp, maar soms is dat al met 8 dagen, en wil dan door iedere reu die ze tegen komt gedekt worden, ook zijn er teven die er vandoor gaan als ze de kans krijgen. Ook voor een reu is het niet makkelijk als er loopse teven in de buurt zijn. Als hij er een in zijn neus krijgt dan wil hij erheen, soms is hij thuis wat pieperig, onrustig en heeft minder eetlust. Besef wel dat dit het hele jaar door kan als u in een buurt woont waar veel honden zijn.

Een reu is soms wat dominanter dan een teef. Wanneer hij een andere reu tegenkomt dan gaat de staart de lucht in en beginnen ze om elkaar heen te draaien en soms als het twee reuen zijn van gelijke ranghoogte kan dit uitmonden in een gevecht. Ook teven vechten soms en die vechten een stuk feller. Om te voorkomen dat het tot een gevecht komt moet een baas stevig in zijn schoenen staan!

Ook qua grootte is er verschil. Volgens de standaard is de schofthoogte van een reu 56-61 cm en de schofthoogte van een teef 51-56 cm. Een reu is niet alleen hoger maar vaak ook wat grover gebouwd.

Als u het niet zeker weet een reu of een teef, laat u dan adviseren door de fokker. Die kent zijn pup het best en weet wat het karakter van de pups is. De een is wat dominanter, de ander wat rustiger. Sommige fokkers laten op de leeftijd van 6-7 weken een puppytest doen en plaatsen aan de hand van de uitslag van de puppytest de pups. Maar meestal zult u al eerder moeten beslissen een reu of een teef.

 

Bron: www.goldenretrieverfokkers.nl